Friday, 7 September 2012

KER MODEL QUESTION (MCQ) SET NO1

1. The headmaster shall maintain a ---------in respect of every teacher under him 
    and should record the teachers attention to duty ,work and conduct.
    A .Log book B.supervision diary  C. Factual diary D. Visitors diary 
2. The headmaster shall maintain a -------in which he should enter all important
     events connected with school 
     A .Log book B.supervision diary  C. Factual diary D. Visitors diary
3. The headmaster shall maintain a -------as per departmental instructions.
       A .Log book B.supervision diary  C. Factual diary D. Visitors diary
4. The Kerala Education Rules came in force from
    A. 1.6.1959  B. 19.2.1959 C. 24.2.1959 D. 27.12.1960
5. -----Act provides for the better organization and development of
    educational institutions in the state providing a varied and 
    comprehensive  educational service through out the state 
   A. Public debate 1944    B. kerala Education act 1958
   C. Indian coinage act 1906    D. Kerala panchayath raj act 
6. Schools of general education includes
   A.primary and secondary schools b. training school and fishery schools
   C. Schools for defective children D. N C C &A C C
7. The minimum age limit for admission to first standard is 
   A. 6years   B. 5years    C. 5.5 years  D. 4.5 years
8. Who is the competent authority to sanction maintenance grand to manager 
   A. Educational officer B. Director.C. Government. D. Headmaster
9. Who is the competent authority to declare probation of a teacher in an
    aided school 
   A. Educational officer  B. Director.  C Manager.  D. Headmaster
10. Which among the following is incorrect about the department calender
   A. Should issue at least 10 days before the commencement of every school year.
   B. it should necessarily show opening and closing dates.
   C. it should necessarily show the number of working days available and
       the   deficiency to be made up
   D. List of schools in the state.
11. Find the incorrect pair among the following
   A.Admission register---details of pupils
   B. Supervision diary----Headmaster in respect of every teacher
   C. Log book. ----All the important events connected with the school. 
   D. Factual diary ---details of school records. 
12. The  minimum site area for lower primary schools,upper primary schools with 
   or without lower primary school is 
   A. 0.4to .08 hectors   B. 0.45to 1 hectors C. 1 hector D. 1.5 hector
13. Who is the competent authority to issue the transfer certificate of a pupil
      who has been removed from the rolls.
     A. A E O    B. D E O   C. Headmaster D. Manager. 
14. Who is the competent authority to sanction the next higher standard in 
     an incomplete primary school.
     A. A E O    B. D E O   C. Headmaster D. Manager.
15.Who is the competent authority to conduct higher level verification of
     strength and attendance of a govt high school 
     A. A E O    B. D E O   C. Headmaster D.  DD
16. Who is the competent authority to correct the date of birth of a pupil who
      has completed   S S S L C
     A. secretary to commissioner for govt examinations.  B. D E O   
     C. Headmaster                                                            D.  DD
17.Who is the competent authority to Who is the competent authority to issue orders of staff fixation in respect 
     of a govt U P school  
      A. A E O    B. D E O   C. Headmaster D.  DD
18. A pupil was permitted to appear for the annual examination in std VIII as a 
      private study pupil.
      A Right.  B wrong. C partially correct. D None 
19. An assistant educational officer has approved the change of manager
      without    ownership  of a U P school of the corporate management having
      only one school 
      A Right.            B wrong.           C partially correct.          D None 
20.A non refundable advance from K A S E P F has been sanctioned to a teacher 
     who has got 9 years of total service and having 40 years of age.    
     A Right.            B wrong.           C partially correct.          D None
21.  An assistant educational officer has condoned the deficiency of attendance of 
     a pupil coming to 55% of total attendance.
      A Right.            B wrong.           C partially correct.          D None
22. Transfer certificate of a pupil has been issued by a H M after two years of 
      his completion of S S L C course from the school. 
      A Right.            B wrong.           C partially correct.          D None
23. As per the visit of the DEO  the strength and verified attendance in a 
     girls High school  are as follows .
     std     RS on 6 th w day    VA on the day of visit
      X  A                    52                       48
          B                    48                       40
      
      IX A                    41                       38
          B                    41                       39
          C                    40                       38
          D                    40                       37
     
     VIII A                    40                       38
           B                    42                      39
           C                    43                      40
           D                    40                      38
  There is sufficient accommodation  for 15 classrooms of 6m*6m*3.7m
     In this question  the effective strength of std X is
      A 93.          B88.             C100.            D 110.
24. In question No 23 the effective strength std IX is
       
     A 152.          B160.             C162.            D 170.
25. In question No 23 the effective strength std IX is
    A 163.          B165.             C155.            D 173.



ANSWER KEY
1B.2A. 3C.4A. 5B. 6A. 7B.8A. 9 C.  10D. 11D. 12. A 13C.  14B. 15D. 16A. 17A. 18B.19A.
20B. 21B. 22A. 23A. 24B. 25A. 
  ചോദ്യങ്ങള്‍ എന്റര്‍ ചെയ്തു കൊണ്ടിരിക്കുന്നു. വീണ്ടും സന്ദര്‍ശിക്കുക.

No comments:

Post a Comment